Decanul Baroului Bucureşti adresează următorul mesaj corpului de avocaţi al Baroului Bucureşti cu ocazia “Zilei Avocatului” 24 iunie 2013

 

Ca serviciu public, justitia este chemata sa solutioneze in conformitate cu legile existente, situatiile litigioase deduse judecatii. Aducerea la indeplinire a acestui deziderat se poate realiza printr-un mecanism eficient care sa previna arbitrariul. Se manifesta in spatiul public actiuni concentrate care creeaza neincredere in actul de justitie. Aprecieri cu caracter general referitoare la “franarea reformei” sau la “coruptie” au determinat creearea unui climat de incertitudine juridica. S-a ajuns ca unele cauze aflate pe rolul instantelor judecatoresti sa fie subiect de dezbateri publice. Mai mult mass-media sugereaza de multe ori, solutii in diverse procese. Cred ca toti factorii participanti la actul de justitie trebuie sa respinga atitudinea de defaimare a judecatorului.

De asemenea, consider ca se impune ca o necesitate renuntarea la orice fel de amestec in activitatea de judecata.       

Personal resping orice tentativa care deterioreaza activitatea in justitie.

Sta in puterea reprezentatilor justitiei sa redobandeasca increderea cetatenilor si refacerea prestigiului justitiei.

Piata de avocatura a fost influentata de instabilitatea politica si criza economica din Romania. In aceasta dinamica a relatiilor socio economice s-au inregistrat fuzionari ale unor forme de exercitare a profesiei de avocat. In realitate, nu am asistat la modificari substantiale in structura pietei de avocatura. Datorita accesarii reduse a fondurilor europene, avocatii din Baroul Bucuresti au oferit prestatii avocatiale intr-un climat socio-economic instabil. In 2013, ca urmare a schimbarii contextului economic, litigiile reprezinta prestatii avocatiale cel mai des intalnite. O parte a corpului de avocati si-a indreptat eforturile catre dreptul penal al afacerilor. Evident, accesul la portofoliul de clientela s-a diminuat. Ca efect al acestei diminuari starea materiala a avocatilor a suferit modificari. Sunt, cu aceasta ocazie,  nevoit sa fac vorbire si de necesitatea reformarii mentalitatilor unor participanti la actul de justitie. Deontologia profesionala este incalcata grav de acesti reprezentanti. Imi exprim increderea ca, in viitor, sa se ajunga la eradicarea definitiva a unor asemenea manifestari. Atitudinile negative stirbesc increderea in actul de justitie.

Doresc, in fond, ca toti participantii la actul de justitie sa contribuie la refacerea prestigiului justitiei.     

 

 

 

                                          DECAN,

                            AV. Ion ILIE-IORDĂCHESCU