Biblioteca Baroului București "Av. Victor Anagnoste "

Biblioteca Baroului București "Av. Victor Anagnoste "

Istoric

 

Înălțat la sfârșit de secol XIX, după planurile arhitecților Albert Ballu și Ion Mincu, Palatul Justiției din București a înregistrat de-a lungul timpului modificări interioare în urma cărora, din anii '30, la etaj va funcționa biblioteca avocaților, într-o aripă a clădirii adaptată stilului ambiental, cu arhitectura renascentistă și mobilierul din stejar masiv, sculptat în stil eclectic, la Paris.

Funcționând inițial într-un alt spațiu, Biblioteca corpului de advocați luase ființă în 1905, ca an de referință, la inițiativa și sub decanatul Domnului Avocat Mihail Antonescu, un novator al profesiei, spre cinstirea memoriei căruia, în anul 1943, familia donează Baroului de Ilfov propria bibliotecă juridică și un corp de mobilier.

 

Obiective

 

Biblioteca Baroului București Av. Victor Anagnoste este o bibliotecă specializată juridic, ce aparține exclusiv Baroului București, ca fondator și unic susținător financiar al acesteia. Dezideratele sale sunt oferirea de condiții și servicii de informare/cercetare documentară și susținerea pregătirii profesionale permanente a publicului său țintă, constituit din avocați înscriși în Baroul București și în Baroul Ilfov. La cerere, sunt deservite și alte categorii profesionale ce au statutul de cititori externi – avocați ai altor barouri din țară, magistrați, cadre didactice în domeniul dreptului, consilieri juridici, studenți ai facultăților de drept, experți tehnici, precum și alte persoane ce desfașoară activități convergente domeniului juridic.

 

Servicii și facilități

 

Biblioteca dispune de două sali de lectură, cu  un număr de 50 de locuri și de patru spații destinate depozitării de carte. Serviciile oferite sunt acelea de consultare a publicațiilor la sala de lectură, de împrumut la domiciliu, de xeroxare/printare la cerere. Condițiile de împrumut, precum și alte prevederi în legătură cu funcționarea acestei structuri, sunt descrise în Hotărârea Consiliului Baroului București nr. 6 bis/2015, de aprobare a Regulamentului de organizare și funcționare a Bibliotecii. De asemenea, Baroul oferă utilizatorilor săi varianta conectării rapide la internet în sălile de lectură prin wireless, precum și posibilitatea consultării electronice a legislației și a unor baze de date cu doctrină și jurisprudență, în cadrul Bibliotecii electronice, aflată la parterul clădirii.

 

Fondul biblioteconomic

 

Fondul inițial al bibliotecii a fost constituit preponderent din donațiile masive de carte ale avocaților bucureșteni și ale unor barouri din țară și străinătate. Ulterior,  îmbogățirea lui s-a realizat printr-o cursivă achiziție de noutăți juridice editoriale ale momentului sau prin sponsorizări temporare și donații aleatorii.

Deși specializată juridic, această structură deține în patrimoniul său și lucrări din domeniile literaturii beletristice, artei, istoriei și politicii. Astfel, fondul biblioteconomic este împărțit pe criteriul tematic (fondul juridic, vechi și uzual, fondul beletristic și cel denumit sub denumirea convențională de fond ideologic), oferind atât abordări doctrinare și jurisprudențiale apărute sub formă de tratate, cursuri, monografii și periodice juridice, cât și lucrări cu caracter eterogen și enciclopedic.

Abonamentele la publicații periodice românești, axate pe respectarea principiului coerenței fondului, numără astăzi 24 de titluri curente – Partea I a Monitorului Oficial și reviste de specialitate, dintre care amintim: Dreptul, Caiete de drept penal, Revista Română de Dreptul Afacerilor, Pandectele Române, Revista Română de Dreptul Proprietății Intelectuale, Revista Română de Jurisprudență, Revista Română de Dreptul Muncii, Curierul Judiciar, Curierul Fiscal, Revista Română de Drept Privat, Revista de Drept Public, Revista Română de Executare Silită, Revista Română de Drept European, Revista de Dreptul Familiei, Revista Română de Drept Penal al Afacerilor, Revista Română pentru Protecția și Securitatea Datelor cu Caracter Personal și altele. Retrospectiv, fondul juridic vechi înglobează legislație din colecția Hamangiu și periodice ca Studii și Cercetări Juridice, Pandectele Săptămânale, Justiția Nouă, Legalitatea Populară.

 

Activitatea biblioteconomică

 

Activitatea departamentului Bibliotecă din cadrul compartimentului Secretariat-Cancelarie este coordonată, în conformitate cu Decizia Decanului Baroului București nr. 51/21.12.2023, de Consilier Av. Dr. Petruț Ciobanu – coordonator principal, împreună cu echipa alcătuită din Consilier Av. Cătălin-Daniel Fenechiu,  Consilier Av. Dr. Ion Dragne, Prodecan Av. Dr. Iosif Friedmann-Nicolescu, Consilier Av. Dr. Ștefan Naubauer, Consilier Av. Dr. Vasile Nemeș, Consilier Av. Dr. Dan Oancea, Consilier Av. Silvana-Mihaela Racoviceanu și Consilier Av. Flavia-Cristina Teodosiu. 

Principalele module ale activității acestei structuri sunt dezvoltarea colecțiilor (majoritare pe suport tradițional), respectiv îmbogățirea fondului de carte prin cumpărare, sponsorizări și donații, gestionarea fondului de carte și comunicarea documentelor.

 

Dezvoltarea colecțiilor de carte juridică urmează politica menținerii/obținerii sponsorizărilor de la edituri prestigioase de profil și a reducerilor la cumpărarea directă, precum și încurajarea donațiilor, manieră prin care în cursul anului 2023 au fost înregistrate 1161 de intrări biblioteconomice.

Dacă prin donație de carte specializată, cu caracterul său aleatoriu, s-au adăugat patrimoniului bibliotecii în cursul anului anterior 244 de intrări, deciziile de achiziție prin cumpărare directă pentru cele 363 de exemplare intrate astfel au ținut cont de cererile și sugestiile cititorilor, de necesitățile informaționale ale bibliotecii și de noutățile în domeniul literaturii juridice, fiind apariții preponderent doctrinare conforme codurilor actuale.

Cursivitatea colecțiilor a fost asigurată atât de abonamentele la periodice juridice, care au însumat în cursul anului trecut 183 de înregistrări, cât și de sponsorizări, care au adăugat fondului biblioteconomic 371 de unități de bibliotecă.

În prezent, sunt derulate contracte de sponsorizare cu următoarele edituri:

  • C.H. Beck – contract încheiat inițial în luna septembrie a anului 2012, cu durata de 1 an, reînnoit anual, respectiv prelungit prin act adițional și care constă în oferirea lunară a câte unui exemplar din fiecare lucrare de specialitate juridică din producția sa editorială; adițional prevederilor contractuale, această editură oferă bibliotecii noastre un discount de 25% la cumpărarea directă de publicații apărute sub egida sa;
  • Hamangiu – contract încheiat în octombrie 2012, cu durata de 1 an și prelungit tacit pe durate similare, în baza căruia sunt primite gratuit câte două exemplare din fiecare titlu editat, cu periodicitate mensuală;
  • Editura Universitară, printr-un contract încheiat în luna martie a anului 2017, cu durata de 1 an și prelungiri prin acte adiționale pe durate similare – trimite periodic bibliotecii câte două exemplare din titlurile de carte juridică pe care le editează.

 

În plus, ca expresie a bunei colaborări:

 

  • grupul editorial Universul Juridic oferă Bibliotecii o reducere de 40% la achiziția de carte juridică marcă a editurilor Universul Juridic și Pro Universitaria, precum și posibilitatea de accesare gratuită a portalului Universul Juridic și a revistei omonime, în varianta Premium;
  • furnizorul global de informații profesionale și soluții software Wolters Kluwer oferă, de asemenea, posibilitatea de accesare gratuită a soluției iDrept, un instrument excelent de documentare juridică prin varietatea informațiilor, rapiditatea regăsirii lor și flexibilitate în utilizare.

 

Comunicarea eficientă a documentelor și oferirea de informații fiabile  reprezintă principala preocupare a acestei structuri, concretizată prin racordarea permanentă la noutățile juridice din domeniile legislativ, doctrinar și jurisprudențial,  clarificarea cererilor de lectură, ghidarea utilizatorilor și, în funcție de disponibilitate, trimiterea în format electronic de materiale de specialitate. Pentru aceasta, Biblioteca utilizează și alte instrumente electronice de identificare rapidă a informației de profil – platforme și baze de date ca Legis și platforma EBAS, unele fiind instalate, în variante diferite, și pe terminalele Bibliotecii electronice, pentru accesarea directă de către utilizatori. De asemenea, catalogul electronic al Bibliotecii, în care sunt introduse descrierile bibliografice și cuvintele-cheie ale cărților juridice din fondul uzual și ale unor lucrări din fondul vechi,  poate fi interogat de la distanță, din site-ul Baroului București, de la adresa: https://www.baroul-bucuresti.ro/carti.

 

Statistic, în cursul anului 2023, au fost efectuate 2229 de împrumuturi la domiciliu vs. notate 2001 în anul anterior, au fost rezolvate 3700 de solicitări pentru sala de lectură, față de 3619 totalizate în anul precedent, au fost trimise peste 1100 de comunicări electronice și 7154 de descrieri bibliografice au fost introduse în soft-ul de bibliotecă.

         

 

          Bazată pe valori ca utilitate, parteneriat și implicare, Biblioteca Baroului București Av. Victor Anagnoste își înțelege misiunea în spiritul învățării și al formării profesionale continue și se axează pe optimizarea comunicării documentelor și a informațiilor, pe îmbunătățirea politicii de achiziție, pe informatizare – ca platformă de lucru și, nu în ultimul rând, pe popularizarea resurselor sale documentare, în scopul atragerii constante a publicului cititor.