Adresa Avocatul Poporului

Wednesday, 06 April 2011

Către Avocatul Poporului:


În conformitate cu art.59 alin.1 din "Constituţia României" şi art. 11 alin. 1 lit. d  şi art. 32 din "Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată 2010", Decanul şi Consiliul Baroului Bucureşti vă roagă să invocaţi excepţia de neconstituţionalitate cu privire la dispoziţiile art. 69 alin 3 din "Legea nr.51/1995, modificată prin Legea nr.270/2010" care contravin dispoziţiilor art. 16 alin.1, art. 20 alin. 1 si art. 41 alin.2 din "Constituţia României", precum şi prevederilor din "Cartea Europeană a Drepturilor Omului"(art.21, art.31 si art.54).

Art. 69  alin. 3 din "Legea nr.51/1995, modificată prin Legea nr.270/2010"  stabileşte: "Pentru cheltuielile curente necesare funcţionării serviciilor de asistenţă judiciară din cadrul barourilor, din sumele virate lunar pentru plata onorariilor cuvenite pentru asistenţa judiciară, fiecare barou îşi constituie un fond prin reţinerea a 1% din valoarea acestor sume, aprobate şi efectiv vărsate.Reţinerea procentului de 1% se face la achitarea efectivă a onorariului către avocatul îndreptăţit."

Art. 16  alin. 1 din "Constituţia României" stabileşte: "Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări."

Art. 20 alin.1 din "Constituţia României" statuează: "Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi
aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte."

Art. 21 din "Cartea Europeană a Drepturilor Omului" interzice discriminarea de orice fel.

Art. 31 din "Cartea Europeană a Drepturilor Omului" stabileşte pentru orice persoană dreptul la condiţii de muncă echitabile şi corecte.

Art. 54 din "Cartea Europeană a Drepturilor Omului" instituie interzicerea abuzului de drept.

Art. 38 din "Codul Muncii" prevede la modul imperativ: "Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate."

 
DECAN,

Av. Ion ILIE-IORDACHESCU