Anunt privind desfasurarea examenului de definitivare, Martie 2011

Friday, 18 March 2011

Examenul se va desfăşura la Universitatea „Nicolae Titulescu"din Calea Vacaresti  nr. 185, sector 4, Bucureşti in Amfiteatrul 1 si Amfiteatrul 2

Accesul în sala de examen este permis cel mai târziu până la ora 08:15.

Examenul se va desfăşura după următorul program:

Data:

Ora începerii:

Proba:

Durata:

Obs.

23.03.2011

9:00

Statutul profesional al avocatului şi exercitarea profesiei de avocat

2 ore

 

24.03.2011

9:00

Drept civil (materie de bază) şi drept procesual civil (materia de baza) precum şi drept civil (materie opţională) şi drept procesual civil (materie opţională).

4 ore

Fiecare materie de examen
constituie probă distinctă,
având alocat un timp de 2 ore.
În cazul în care s-a optat
pentru drept civil ca materie de
bază, timpul alocat dreptului
civil şi dreptului procesual civil este de 4 ore.
Candidaţii care susţin
examene opţionale (2 ore) vor fi amplasaţi în sălile de
examen în zone distincte, pe
materii (drept civil, distinct de
drept procesual civil)

25.03.2011

9:00

Drept penal (materie de bază) si drept procesual penal (materia de baza) şi drept penal (materie opţională) si drept procesual penal (materie opţională).

4 ore

Fiecare materie de examen constituie probă distinctă, având alocat un timp de 2 ore.
În cazul în care s-a optat pentru drept penal ca materie de bază, timpul alocat dreptului penal şi dreptului procesual penal este de 4 ore. Candidaţii care susţin
examene opţionale (2 ore) vor fi amplasaţi în sălile de
examen în zone distincte, pe
materii (drept penal, distinct de drept procesual penal)

26.03.2011

9:00

Materie opţională Dreptul muncii şi securităţii sociale, Dreptul familiei precum şi Dreptul comercial şi al societăţilor comerciale (contracte comerciale; societati comerciale).

 

2 ore/
materie

Fiecare materie opţională de examen constituie probă distinctă, având alocat un timp de 2 ore. În cazul în care un candidat susţine examen la
două materii opţionale, timpul alocat ambelor materii este de 4 ore.

 

Toate probele de examen se vor susţine în scris, conform Deciziei nr 62 din 21 februarie 2011 a Cabinetului Presedintelui Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si a Deciziei nr.268/2007, modificata si republicata, privind organizarea examenului de obţinere a titlului profesional de avocat definitiv în luna martie 2011.

Se vor respecta opţiunile de susţinere a examenului la materiile opţionale menţionate în cererea de înscriere la examen.

Avocaţii stagiari înscrişi din oficiu la examenul de definitivare in profesie, sesiunea martie 2011, au obligaţia să se prezinte la examenul de definitivat conform prevederilor art. 294 din Statutul profesiei de avocat.

În situatia în care avocaţii înscrişi din oficiu nu şi-au exercitat dreptul de opţiune pentru materiile de examen, examenul va fi susţinut la Statutul profesional al avocatului şi exercitarea profesiei de avocat, Drept civil şi Drept procesual civil, Drept penal şi Drept procesual penal, respectiv in zilele de 23, 24 si 25 martie 2011.

Toate probele de examen se vor sustine in scris si vor consta din aplicatii practice.

Candidaţii vor avea asupra lor legitimaţia de avocat, vizată la zi, precum şi dovada de plată a taxei de examen (pentru cei inscrisi din oficiu). Odată cu accesul în sălile de examen, supraveghetorii vor proceda la identificarea candidaţilor şi la efectuarea prezenţei.

Se interzice candidaţilor să deţină asupra lor, pe timpul desfăşurării probelor de examen, orice surse de informare şi mijloace de comunicare, cu excepţia codurilor necomentate si neadnotate, a Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, a Statutului profesiei de avocat, a Codului deontologic al avocaţilor din Uniunea Europeană şi a legislaţiei aferente materiilor opţionale alese. Încălcarea acestor dispoziţii atrage eliminarea din examen.

Neparticiparea la una din probele de examen atrage nepromovarea examenului.

Baremul de evaluare şi notare stabilit de Comisia de elaborare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă se afişează la localul de examen imediat dupa incheierea probei la nivel national.

În termen de cel mult 24 de ore de la afişare candidaţii pot face contestaţii la barem, care se vor soluţiona în 48 de ore de la expirarea termenului de contestare .

Corectarea lucrărilor se va face numai după soluţionarea contestaţiilor la barem.

Contestaţiile la probele scrise se depun la sediul subcomisiilor de examen,  în termen de cel mult 48 de ore de la afişarea rezultatelor examenului şi se soluţionează de către Comisia de contestaţii din cadrul fiecărei subcomisii de examen, în termen de 3 zile de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.

Nota acordata la solutionarea contestatiei nu poate fi mai mica decat nota contestata.

Pentru obţinerea titlului profesional de avocat definitiv candidatul trebuie să obţină media generală de minimum 7 (şapte) şi cel puţin nota 6 (şase) la fiecare dintre materiile de examen.  

Relatii suplimentare se pot solicita la sediul baroului, et. 5, Cancelarie, telefon 021/315.45.38, 021/314.39.99.