COMUNICAT

Thursday, 28 January 2016

            Consiliul Baroului Bucuresti s-a sesizat din oficiu, in temeiul dispozitiilor art. 10 alin. (1) din Legea nr. 51/1995, in legatura cu o recenta evocare a profesiei de avocat, intr-un context referitor la activitatea unei autorităti publice.

            Astfel, fata de afirmatiile formulate in spatiul public de catre un reprezentant al Agentiei Nationale de Admninistrare Fiscala, potrivit carora „case obscure de avocatură din Bucuresti găzduiesc la propriul sediu mii de firme fantomă“, Consiliul Baroului Bucuresti considera ca este regretabila utilizarea termenului de “obscure”, pentru a se referi la  forme de exercitare a profesiei, constituite cu respectarea prevederillor legii si a Statutului profesiei de avocat.

          Consiliul Baroului Bucuresti considera ca utilizarea unor astfel de expresii este de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei.

          Ministerul Finantelor Publice, prin adresa nr. 440633/2011, a confirmat ca stabilirea provizorie a sediului social al unor societati comerciale la sediul profesional al avocatului reprezinta una dintre formele de exercitare a profesiei de avocat, reglementata prin dispozitiile art. 3 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 51/1995 si art. 104 si art. 105 din Statutul profesiei de avocat.

         Din aceasta perspectiva,  este intarita concluzia ca avocatul nu poate fi acuzat pentru ca isi exercita profesia, in limitele legii.

         Consiliul Baroului Bucuresti solicita o rezerva rezonabila in luarile de pozitie a autoritatilor publice in privinta referirilor la profesia de avocat, intrucat atingerea adusa prestigiului profesiei afecteaza, in mod direct, dreptul la aparare, asigurat, in primul rand, prin intermediul avocatului, astfel cum este statuat in art. 24 din Constitutia Romaniei.

 

      Decan,

     Avocat Ion Dragne