Comunicat

Thursday, 15 November 2012

    Cu ocazia participării sale la dezbaterea din 9 noiembrie 2012, organizată de Asociaţia Magistraţilor din România la Parlamentul României, sala “Drepturile Omului”, cu tema “ Independenţa Justiţiei şi obiectivele mecanismului de cooperare şi verificare” cu participarea judecătorilor, a procurorilor, a avocaţilor precum şi a reprezentanţilor organizaţiilor profesionale , ai societăţii civile şi ai mass-media, Decanul Baroului Bucureşti, s-a referit la necesitatea adoptării unor propuneri concrete privind recomandările date prin Raportul MCV din iulie 2012.

    În acest sens, discuţiile s-au purtat în legătură cu necesitatea respectării statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar, eficacitatea acţiunii judiciare, consecvenţa şi transparenţa actului de justiţie.

    Propunerile Decanului Baroului Bucureşti, în spiritul recomandărilor MCV iulie 2012, au fost axate pe invitarea tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa sistemului judiciar. În acest context este necesară asumarea angajamentului din partea partidelor politice şi a autorităţilor guvernamentale de a impune sancţiuni tuturor membrilor de Guvern sau de partid care subminează credibilitatea judecătorilor sau care exercită presiuni asupra instituţiilor juridice. În aceeaşi ordine de idei, Decanul Baroului Bucureşti consideră că este necesară elaborarea unor ghiduri clare de bune practici cu referire la aplicarea pedepselor, gestionarea şi analizarea corespunzătoare a probelor în procesele penale cu un accent aparte pe cauzele penale care au ca obiect cazuri de criminalitate economică şi de achiziţii publice.

    De remarcat că au fost soluţionate cantitativ foarte multe dosare în detrimentul calităţii.

    O problemă deosebită o reprezintă, în etapa actuală, îmbunătăţirea calităţii şi disponibilităţii expertizei judiciare.

    Consideră Decanul Baroului Bucureşti că se impune aplicarea în plan comun cu participarea magistraţilor şi avocaţilor, a tuturor celor patru noi coduri adoptate de Parlamentul României. În acest context este demn de evidenţiat Protocolul încheiat între Institutul Naţional Pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (I.N.P.P.A.) şi Institutul Naţional al Magistraturii cu privire la implementarea acestor coduri.

   Pentru a curma discuţiile interminabile cu impact negativ asupra justiţiei române în spaţiul public privind procesul transparent de numire a      Procurorului General şi a Procurorului Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt necesare modificări legislative care să aibă în vedere, aşa cum recomandă raportul MCV din iulie 2012 “depunerea unor candidaturi deschise fondate pe criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în acţiunea anticorupţie”.

 

DECAN,

Av. ION ILIE-IORDĂCHESCU