ANUNT EXAMEN DE DOBANDIRE A TITLULUI PROFESIONAL DE AVOCAT DEFINITIV, SESIUNEA DECEMBRIE 2011

Friday, 30 September 2011

                  Consiliul Baroului Bucuresti,

     In baza prevederilor art. 20 alin. (1) al Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, şi a prevederilor art. 3201 alin. (1) din Statutul profesiei de avocat, astfel cum a fost acesta modificat şi completat,

         În aplicarea Hotărârii Consiliului U.N.B.R. din 19 februarie 2011,

                           Anunta

     organizarea examenului de dobandire a titlului profesional de avocat definitiv, sesiunea DECEMBRIE 2011, de catre U.N.B.R., in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, in perioada 5 - 8 decembrie 2011, in baza Deciziei Consiliului  nr. 268 din 22 septembrie 2007 prin care a fost aprobat „REGULAMENTUL - CADRU privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat şi a examenului de obţinere a titlului profesional de avocat definitiv" modificată şi completată prin Hotărârea nr. 844 din 11 septembrie 2010 a Consiliului U.N.B.R.

     Înscrierea la examen se va face prin cererea formulată conform modelului prevăzut la Anexa nr. 2 - Secţiunea 3 din Decizia nr. 268/22 septembrie 2007 a Consiliului U.N.B.R., republicată, şi se va depune la baroul din care face parte avocatul stagiar.

     Se vor înscrie din oficiu avocaţii stagiari care îndeplinesc condiţia de vechime prevăzută de lege sau au fost declaraţi respinşi, în condiţiile legii, la sesiunile anterioare.

     Avocatii stagiari inscrisi din oficiu au obligatia sa se prezinte la examenul de definitivat conform prevederilor art. 294 din Statutul profesiei de avocat.

     Obligatiile de depunerea documentatiei si de exercitare a optiunilor pentru materiile de examen sunt aplicabile si avocatilor inscrisi din oficiu. Neindeplinirea acestor obligatii pana la data de 10.11.2011 atrage imposibilitatea optarii pentru materiile dorite, candidatii urmand a sustine examenul la urmatoarele materii:

- Statutul profesional al avocatului şi exercitarea profesiei de avocat

- Drept civil si drept procesual civil
- Drept penal si drept procesual penal

Materii de examen:

     Examinarea candidaţilor se va face la 5 materii prin susţinerea de probe scrise, cu respectarea Deciziei nr. 268/22 septembrie 2007 a Consiliului U.N.B.R., republicată, care se va aplica în mod corespunzător. Prevederile art. 28 din Decizia nr. 268/22.09.2007 se aplică de către Comisia de examen cu respectarea regulii potrivit căreia materiile de examen din sesiunea decembrie 2011 sunt exclusiv materiile comunicate de barouri la U.N.B.R. ca fiind cele aprobate pentru anul 2011.

·       Statutul profesional al avocatului şi exercitarea profesiei de avocat - este materie obligatorie.

·       Dreptul civil si dreptul penal sunt materii de baza, care se asociaza in mod obligatoriu cu disciplina de drept procesual corespunzatoare, aceasta din urma fiind socotita prima materie optionala.
Alegerea intre materiile de baza, drept civil si drept penal, apartine candidatilor care au dreptul si obligatia de a opta in acest sens.
De exemplu, candidatul trebuie sa faca optiunea intre drept civil si drept penal, iar in cazul in care opteaza pentru dreptul civil, aceasta implica optiunea corespunzatoare pentru dreptul procesual civil, care va fi considerata prima materie optionala.

·       Pentru celelalte doua materii optionale, candidatii pot alege oricare dintre urmatoarele materii:

·        Drept civil (daca nu a fost ales ca materie de baza)
·        Drept procesual civil (daca nu a fost ales Dreptul civil ca materie de baza)
·        Drept penal (daca nu a fost ales ca materie de baza)
·        Drept procesual penal (daca nu a fost ales Dreptul penal ca materie de baza)
·        Drept comercial şi al societăţilor comerciale (contracte comerciale; societăţi comerciale)
·        Dreptul familiei
·        Dreptul muncii şi securităţii sociale

     In alegerea materiilor optionale nu mai opereaza asocierea obligatorie a dreptului substantial cu dreptul procesual.

     Toate probele de examen se vor susţine în scris şi vor consta din aplicaţii practice. Tematica de examen şi bibliografia sunt cele comunicate pentru examenul de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv - sesiunea noiembrie 2010 şi publicate pe site-ul www.unbr.ro cu menţiunea că lucrările de specialitate sau orice altă documentaţie, inclusiv actele normative consultate în vederea pregătirii pentru examen, vor fi avute în vedere  în raport de modificările legislative intrate în vigoare până la data de 30 septembrie 2011.

 
Examenul se va desfăşura după următorul program:

Data:

Ora începerii:

Proba:

Durata:

Obs.

05.12.2011

9,00

Statutul profesional al avocatului şi exercitarea profesiei de avocat

2 ore

 

06.12.2011

9,00

Drept civil (materie de bază) şi drept procesual civil (materia de baza) precum şi drept civil (materie opţională) şi drept procesual civil (materie opţională).

4 ore

Fiecare materie de examen constituie probă distinctă, având alocat un timp de 2 ore.

În cazul în care s-a optat pentru drept civil ca materie de bază, timpul alocat dreptului civil şi dreptului procesual civil este de 4 ore.

Candidaţii care susţin examene opţionale (2 ore) vor fi amplasaţi în sălile de examen în zone distincte, pe materii (drept civil, distinct de drept procesual civil)

07.12.2011

9,00

Drept penal (materie de bază) si drept procesual penal (materia de baza) şi drept penal (materie opţională) si drept procesual penal (materie opţională).

4 ore

Fiecare materie de examen constituie probă distinctă, având alocat un timp de 2 ore.

În cazul în care s-a optat pentru drept penal ca materie de bază, timpul alocat dreptului penal şi dreptului procesual penal este de 4 ore.

Candidaţii care susţin examene opţionale (2 ore) vor fi amplasaţi în sălile de examen în zone distincte, pe materii (drept penal, distinct de drept procesual penal)

08.12.2011

9,00

Materie opţională (Dreptul muncii şi securităţii sociale, Dreptul familiei precum şi Dreptul comercial şi al societăţilor comerciale (contracte

comerciale; societăţi comerciale).

2 ore

Fiecare materie opţională de examen constituie probă distinctă, având alocat un timp de 2 ore. În cazul în care un candidat susţine examen la două materii opţionale, timpul alocat ambelor materii este de 4 ore.

 
         Taxa de înscriere la examen este de 700 lei (exclusiv TVA) şi se va achita în contul I.N.P.P.A. Bucureşti nr. RO56RNCB0082044172480001 deschis la B.C.R. - Sucursala Unirea - Bucureşti cu menţiunea „Taxă examen definitivare, sesiunea decembrie 2011, Baroul ..........".

      Cererile de inscriere a candidatilor la examen pot fi depuse in intervalul 3 octombrie - 10 noiembrie 2011 la secretariatul Baroului Bucuresti din str. Dr. Raureanu nr. 3, sector 5, et. V, cam. 502, de catre avocatii stagiari membri ai Baroului Bucuresti prevazuti la art. 3201 alin. (1), teza I, din Statutul profesiei de avocat, astfel cum a fost acesta modificat şi completat.
 
      Cererea-tip de înscriere se poate descarca mai jos sau se poate ridica de la secretariatul baroului. La cerere se anexeaza urmatoarele acte:
a)       chitanta de plata a taxei de înscriere la examen - copie;
b)       raportul avocatului indrumator.

      Cererea-tip, continutul dosarului, regulamentul de examen, tematica si bibliografia sunt afisate pe site: www.baroul-bucuresti.ro.


      PROGRAM DE INSCRIERE : ZILNIC INTRE ORELE 10.00-14.00


      Relatii suplimentare la telefon nr. 021/315.45.38 , 021/314.93.38, 021/311.19.10,  email: secretariat@baroul-bucuresti.ro