Invitație cercetare cooperare judiciară în materie penală – intra-UE

Monday, 14 January 2019

Solicitarea Centrului Roman de Politici Europene cu privire la cercetarea realizata in cadrul unui program al DG JUSTICE , Comisia Europeana, privind mecanismul de cooperare in materie penala intre Romania si alte state membre UE:

 

“Vă contactăm în legătură cu o cercetare realizată în cadrul unui program al DG Justice, Comisia Europeană, privind mecanismul de cooperare în materie penală între România și alte state membre UE. Vă adresăm rugămintea de a ne facilita accesul la câteva informații/profesioniști privind Decizia Cadru 909 - recunoașterea reciprocă în cazul transferului persoanelor care execută pedepse privative de libertate (FD 2008/909/JAI),    

Cercetarea face parte din proiectul „Mutual Trust and Social Rehabilitation Into Practice", ce vizează Italia, Spania și România, în legătură cu aplicarea practică a trei decizii-cadru ale UE privind recunoașterea reciprocă în cazul transferului persoanelor care execută pedepse privative de libertate (FD 2008/909/JAI), în cazul persoanelor supuse probațiunii și sancțiunilor alternative (FD 2008/947/JAI) și a persoanelor puse sub învinuire, care urmează a fi judecate (FD 2009/829/ JAI).

În fiecare din aceste țări urmărim modul în care profesioniștii din instituțiile abilitate pun în practică respectivele decizii, dacă au dificultăți și cum poate fi îmbunătățită cooperarea și/sau dacă sunt necesare ajustări ce vizează politicile publice – naționale sau chiar europene.

În cadrul proiectului vor fi organizate și două sesiuni de schimb de bune practici și cooperare între cele trei țări.

Din aceste considerente, este necesar să cunoaștem care sunt practicienii din România care au fost implicați în rezolvarea acetor cauze pentru a) a-i invita să completeze un chestionar (link atașat) b) a-i invita la workshop-urile organizate cu parteneri practicieni din Italia și Spania.

Vă rugăm astfel să completați chestionarul atașat  (maximum 7 minute durata de completare) pe tema aplicării Deciziei cadru 909 privind aplicarea principiului recunoașterii reciproce în cazul hotărârilor judecătorești în materie penală care impun pedepse sau măsuri privative de libertate în scopul executării lor în Uniunea Europeană, respectiv recunoașterii hotărârilor penale sau a altor acte judiciare străine (Legea 302/2004).

În cazul în care nu v-ați implicat în astfel de cazuri sau nu cunoașteți  Decizia 909, vă rugăm să transmiteți chestionarul colegilor dvs din Baroul București care au fost implicați în asemenea cazuri.  

Chestionarul este disponibil la următorul link:

http://sondaje.crperesearch.ro/index.php/survey/index/sid/677763/newtest/Y/lang/ro

Informațiile pe care ni le furnizați nu vor fi asociate cu numele dumneavoastră, iar răspunsurile sunt strict confidențiale.

Consorțiul ce implementează acest proiect este compus din Universitatea din Torino (Italia) – Facultatea de Drept, Amapola Progetti (Italia), Ministerul de Justiție din Italia (Italia), Universitatea A Coruña (Spania), Centrul Român de Politici Europene (România), LiderJust (România).

Vă rămanem la dispoziție pentru orice alte informații considerați necesare.

Cu stimă,
Bianca Toma

Director Programe
Centrul Român de Politici Europene “