CONGRESUL U.I.A. - MIAMI 2011

Thursday, 10 November 2011

 

 

 

DECANUL BAROULUI BUCURESTI VA INFORMEAZA DESPRE PROBLEMELE ABORDATE LA CEL DE -AL 55-LEA CONGRES AL UNIUNII INTERNATIONALE A AVOCATILOR/U.I.A.

                In perioada 31 octombrie - 4 noiembrie s-a desfasurat in S.U.A. - Miami ( Florida) cel de-al 55-lea Congres al U.I.A. Cu acest prilej am avut ocazia sa particip la dezbaterea urmatoarelor teme principale:

                I. Marti - 01 noiembrie 2011

  • TEMA -" Persoanele acuzate de terorism trebuie judecate in acelasi fel ca si inculpatii de drept penal ?"       

                Dezbaterile au fost axate pe competenta instantelor care urmeaza sa solutioneze cazurile referitoare la persoanele suspectate de terorism. In acest sens, s-a pus problema daca aceste cauze ar trebui deferite instantelor de justitie militara sau instantelor de justitie penala civila.
                In acelasi context, s-a discutat despre necesitatea respectarii drepturilor persoanelor suspectate de terorism.
                Au fost abordate aspecte ce vizeaza aplicarea sau limitarea drepturilor lor pe perioada detentiei si a desfasurarii procesului.
                Au fost facute referiri la eliminarea sau limitarea drepturilor normale ale acuzatilor (dreptul de a pastra tacerea, dreptul de a fi atentionat asupra dreptului la tacere, dreptul la asistenta juridica etc.) in cazul celor acuzati de terorism.
                De asemenea, au fost rediscutate problemele legate de accesul acestor persoane, in scopul de a se apara, la informatiile militare sau la cele ale serviciilor de informatii care au condus la acuzarea lor, precum si de dreptul acestora de a fi judecate in cadrul unui proces obisnuit cu jurati.

                II. Miercuri - 02 noiembrie 2011

  • TEMA- "Stiintele vietii, economia biotehnologica; cat de departe ar trebui sa mergem?"

                 In cadrul acestei teme a fost prezentata importanta stiintifica, sociala si etica a recentelor descoperiri biotehnologice. Punctele de vedere exprimate de vorbitorii americani, europeni si marocani privind modelul de fiinte umane au fost diferite. Opinia americana privind "celulele STEM, baze de date genetice, bio-bancile" nu a fost similara cu opinia europeana.

                III. Joi - 03 noiembrie 2011

  • TEMA - " Sporturi profesioniste: o abordare transnationala a problemelor juridice "

                Dezbateri indelungate au avut loc in privinta calificarii " Dreptului sportului" ca ramura separata si distincta de drept, plecându-se de la premisa ca sportul a devenit "o mare afacere". Atat sportul profesinist, cat si cel amator impun tratarea dreptului sportului ca ramura distincta a dreptului deoarece reglementeaza aspecte de drept constitutional, de dreptul contractelor, de drept comercial, de dreptul muncii, de dreptul proprietatii intelectuale si de dreptul responsabilitatii civile. A fost evidentiat rolul unor organizatii internationale, precum Curtea de Arbitraj pentru Sport si Agentia Mondiala Anti Doping, in armonizarea legislatiei la nivel mondial.
                Vorbitorii au abordat multitudinea problemelor legate de solutionarea litigiilor dintre sportivi si cluburi, drepturile sportivilor, lupta impotriva dopajului, infractiuni legate de dopaj, gestionarea drepturilor de proprietate intelectuala, consideratii financiare in privinta echipelor de profesionisti si delimitarea diferentelor dintre sportul profesionist si cel pentru amatori.
                A existat o dezbatere activa cu privire la diferentele dintre "modelele de sport" existente pe continentul american si pe cel european.