Prezentare

Despre Curtea de Arbitraj Profesional a Avocaților

 

Curtea de Arbitraj Profesional a Avocaților este o instituție permanentă, neguvernamentală, fără personalitate juridică, independentă în exercitarea atribuțiilor.

 

Curtea de Arbitraj este organizată și funcționează în cadrul fiecărui Barou, membru de drept al U.N.B.R., componența sa fiind stabilită de Consiliul Baroului.Listele de arbitri şi supraarbitri se întocmesc pe o perioadă de 4 ani. Mandatul poate fi reînnoit sau pot fi stabiliţi alţi arbitri/supraarbitri.Totalitatea arbitrilor înscrişi în lista de arbitri constituie Plenul Curţii de Arbitraj.

 

Sediul Curţii de Arbitraj este la sediul Baroului.

 

Activitatea Curții de Arbitraj este coordonată de Colegiul de Conducere desemnat de Consiliul Baroului, din rândul avocaţilor înscrişi pe lista de arbitri, pe o perioadă de 4 ani. Decanul Baroului este membru de drept al Colegiului și Președintele Curții. Colegiul de conducere este condus de Președinte și Vicepreședinții desemnați de Consiliul Baroului.Vicepreşedinţii sunt înlocuitorii de drept ai Preşedintelui în îndeplinirea atribuţiilor acestuia.

 

Curtea de Arbitraj are un secretariat coordonat de asistentul arbitral şef.

 

Curtea de Arbitraj este competentă să soluționeze litigiile profesionale: ivite între avocați cu privire la relațiile profesionale dintre aceștia, inclusiv cele cu caracter patrimonial; dintre avocați și formele de exercitare a profesiei; dintre formele de exercitare a profesiei; izvorâte din raporturile juridice care apar la încheierea, executarea sau încetarea contractelor de asistență juridică, cu excepția celor privitoare la onorarii (contestațiile și reclamațiile privind onorariile se soluționează de Decanul Baroului; decizia Decanului poate fi atacată la Consiliul Baroului, a cărui hotărâre este definitivă). Dacă litigiul profesional se naște între avocați membri ai unor barouri diferite, competența revine Curții de Arbitraj care a fost prima sesizată.

 

Regulile standard de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj se completează cu dispozițiile Codului de procedură civilă, în măsura în care acestea sunt compatibile cu legislația profesiei de avocat.

 

Soluţionarea litigiului aparţine exclusiv tribunalului arbitral. Arbitrii sunt independenți și imparțiali în îndeplinirea atribuțiilor lor jurisdicționale, ei nefiind reprezentanții părților.Tribunalul arbitral este format dintr-un arbitru unic sau, după caz, din totalitatea arbitrilor învestiţi de părţi prin convenţia arbitrală ori învestiţi în conformitate cu Regulile standard de procedură arbitrală să soluţioneze un litigiu determinat şi să pronunţe o hotărâre definitivă şi obligatorie pentru acestea.Numirea arbitrilor într-un litigiu determinat şi constituirea tribunalului arbitral se efectuează în conformitate cu prevederile Regulilor standard de procedură arbitrală.Numirea supraarbitrului se face prin alegere de către arbitrii aleşi de părţi/desemnaţi de Preşedintele Curţii de Arbitraj, iar dacă nu cad de acord se desemnează de către Preşedinte.

 

Curtea de Arbitraj şi tribunalul arbitral se conduc după următoarele principii: respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului; legalitatea; contradictorialitatea; constituirea arbitrajului în conformitate cu convenţia părţilor; respectarea dreptului la apărare; confidenţialitatea; acceptarea benevolă de către părţi a jurisdicţiei Curţii de Arbitraj; alegerea liberă a arbitrilor; tratament egal şi nepărtinitor faţă de părţi; contribuirea la menţinerea şi consolidarea bunelor relaţii între părţi; caracterul obligatoriu şi definitiv al hotărârii arbitrale.