Campania UNBR împotriva impunerii CASS neplafonat profesiilor liberale: acțiuni și intervenții în mass media

Friday, 25 August 2023

Descarcă PDFMemoriul înaintat de UNBR Primului Ministru, Ministerului Finanțelor și Președintelui Senatului României privind „Riscurile supraimpozitării profesiilor liberale prin proiectul de Ordonanță al Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”

Descarcă PDFMemoriul înaintat de UNBR Ministrului Justiției cu solicitarea de a nu aviza favorabil orice propunere de lege care ar conduce la creșterea nejustificată a sarcinii fiscale a avocatului

La 31 iulie 2023, UNBR s-a sesizat de apariția în spațiul public a proiectului de Ordonanță al Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale, conform căruia veniturile din activități independente ar urma să fie supuse plății cotei CASS de 10% la o bază neplafonată, calculată la venitul realizat. În aceeași zi, UNBR a inițiat o campanie pentru a aduce toate argumentele în vederea menținerii cotei CASS la nivel actual.

1 august 2023, Comisia Permanentă a UNBR s-a întrunit în regim de urgență pentru a analiza proiectul de Ordonanță al Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale, conform căruia veniturile din activități independente ar urma să fie supuse plății cotei CASS de 10% la o bază neplafonată, calculată la venitul realizat, ceea ce ar fi de natură să conducă la o dublare a sarcinii fiscale sau chiar să conducă la o multiplicare și mai accentuată. În aceeași ședință, Comisia Permanentă a stabilit și măsurile necesare pentru a contracara prin toate mijloacele legale adoptarea unor astfel de modificări ale codului fiscal, de natură să aducă perturbări grave în activitatea profesiilor liberale. S-au inițiat demersuri pentru analizarea de către experți a impactului real al dispozițiilor din proiectul de ordonanță care vizează avocații, pentru o argumentare detaliată a poziției UNBR împotriva acestor modificări fiscale, precum și demersuri pentru conlucrarea cu celelalte profesii liberale în vederea adoptării unei poziții comune în sensul respingerii acestei posibile agresiuni fiscale asupra acestor profesii.

2 august 2023: a avut loc întâlnirea reprezentanților profesiilor liberale (în care UNBR este reprezentată de domnii Vicepreședinți UNBR av. Ion Dragne și av. Daniel Fenechiu) cu Dl Marcel-Ioan Boloș, ministrul Finanțelor Publice, relativ la informațiile publice în legătură cu proiectul de Ordonanța de Urgentă privind modificarea și completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal și alte măsuri financiar-fiscale. UPLR denunță faptul că eliminarea plafonării contribuției de asigurări sociale de sănătate și preconizata introducere a plății în sistem real la întregul venit, fără plafon – care practic dublează sarcina fiscală, precum și eliminarea deductibilității cotei de cheltuieli profesionale în limita a 5%, sunt măsuri care descurajează profesiile liberale, cu consecințe asupra calității serviciilor oferite și costurilor acestora.

Ministrul Finanțelor Publice și-a manifestat întreaga deschidere fata de argumentele UPLR, opinând pentru stabilirea unui plafon rezonabil la contribuția de asigurări sociale de sănătate.

4 august 2023: UNBR a înaintat Primului Ministru, Ministerului Finanțelor și Președintelui Senatului României memoriul privind „Riscurile supraimpozitării profesiilor liberale prin proiectul de Ordonanță al Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, solicitând Guvernului să mențină reglementarea actuală a contribuției de asigurări sociale de sănătate. Conform memoriului, această modificare reprezintă expresia unei flagrante inechități sociale, discriminând în mod nejustificat categorii de contribuabili aflate în situații similare, având în vedere disproporționalitatea măsurii în raport de natura contraprestației și lipsa egalității de tratament a asiguraților prin raportare la sursa veniturilor. Modificarea propusă contravine rațiunilor de modificare a altor reglementări în materia asigurărilor sociale de sănătate întrucât, pentru asigurarea acelorași riscuri, contribuțiile obligatorii diferă, după apartenența la o anumită categorie profesională. Pe de altă parte, prin excluderea profesiilor liberale din categoria persoanelor care plătesc CASS în funcție de plafonul aplicabil stabilit de lege, sunt încălcate o serie de drepturi de natură constituțională, iar măsurile propuse sunt contrare reglementarilor și direcțiilor de acțiune europene și jurisprudenței formate pe baza acestora.

Prin același memoriu, UNBR a solicitat păstrarea regimului juridic de contribuție al CASS, întrucât, la nivel european, CASS nu este un impozit, ci o contribuție, ceea ce implică existența unei contra-prestații echivalente; în mod implicit această diferențiere înseamnă că nu poate avea un caracter excesiv cum ar rezulta în urma eliminării plafonului.

12 august 2023:  Baroul București emite un comunicat de presă prin care informează despre decizia fermă de a uza de toate demersurile și remediile legale că, neexcluzând ample acțiuni de protest si chiar o greva generală,  în urma menținerii poziției Guvernului de a impune profesiile liberale cu C.A.S.S în sistem real, neplafonat, după două săptămâni de de dialog și mai multe memorii și puncte de vedere transmise de UNBR si UPLR

13 – 17 august 2023: toate celelalte barouri au emis comunicate prin care protestează față de intenția Guvernului României de a majora nejustificat și discriminatoriu sarcina fiscală a avocaților. Comunicatele Barourilor pot fi accesate pe pagina special creată pe site-ul UNBR.

13 august 2023: Președintele UNBR, Traian Briciu, intervine în cadrul emisiunii Focus (difuzată pe 15.08.2023) la Prima TV: Această gaură bugetară sau dificultate bugetare se încearcă acum a se acoperi, nu prin reguli echitabile, ci, în realitate, stabilind o sarcină disproporționată sub aspect fiscal de la singurii care ar putea să plătească. Ori asta nu este echitate.

Cei 18.000 de avocați din România sunt gata să iasă în stradă dacă Guvernul nu va negocia cu ei schimbarea acestor măsuri. Toate barourile din țară s-au mobilizat și au convocat adunări generale ale avocaților. Ei cer o soluție echitabilă pentru toți liberi-profesioniștii din țară, iar dacă nu ajung la o înțelegere, primul pas este protestul.(…) Săptămâna aceasta evaluăm și se poartă discuțiile care sper să-l ducă la o concluzie pozitivă, în sensul de soluție pe care o vrem echitabilă. Iar dacă nu, săptămâna următoare se vor lua în calcul eventualele forme de inițiativă pe care le avem la dispoziție. În cazul în care protestele nu vor da roade, se va ajunge la grevă generală. Avocații nu vor mai merge în instanță și mulți oameni vor primi reprezentanți din oficiu, iar asta duce la blocarea sistemului juridic.

13 august 2023: vicepreședintele UNBR, Daniel Fenechiu, intervine la B1TV, emisiunea News Pass: „Eu cred și sper că și domnul prim-ministru Ciolacu, și colegii din PSD vor înțelege că nu putem să afectăm grav, cu efecte pentru populație, activitatea prețurilor liberale, pentru că, în ultimă instanță, majorezi salariile cu 10% și nu face altceva decât să generezi, pe de o parte, inflație și pe de altă parte, să transformi anumiți români care nu vor putea să își plătească onorarii nu doar pentru avocați, și onorarii notariale, și servicii la sociolog și servicii la medicul veterinar, să se lipsească de acele servicii”

22 august 2023: UNBR a transmis Ministrului Justiției solicitarea de a nu aviza favorabil orice propunere de lege care ar conduce la creșterea nejustificată a sarcinii fiscale a avocatului, care pe lângă CASS mai plătește și TVA, contribuție de asigurări sociale, impozit pe venit și contribuții profesionale. Cu CASS neplafonat, sarcina fiscală a avocatului ar depăși semnificativ 50%, împrejurare care determina atât pauperizarea profesiei, cât și o firească creștere a onorariilor, cu consecințe asupra justițiabililor.

Ipoteza aplicării contribuției de asigurări sociale de sănătate la venitul brut, cum se vehiculează, ar însemna o dublă taxare întrucât un contributor la FNUSS ar plăti practic și contribuția contribuitorilor care activează în forma de exercitare unde deține calitatea de avocat titular sau avocat partener, în condițiile în care și aceștia sunt obligați să o plătească la venitul brut realizat.

25 august 2023: va avea loc întâlnirea între domnul av. Traian Briciu, Președinte UNBR, domnul av. Daniel Fenechiu, Vicepreședintele UNBR și doamna av. Flavia Teodosiu, membru al Comisiei Permanente a UNBR cu Avocatul Poporului, doamna Renate Weber, pentru a discuta pe tema discriminării fiscale a categoriilor de contribuitori care realizează venituri din activități independente.

 

sursa: www.unbr.ro