Comunicat de presă „Fii Avocat în Școala Ta!” în București

Friday, 25 November 2022

Copiii trebuie învățați cum să gândească, nu ce să gândească!” (Margaret Mead)

 

            Vineri, 25.11.2022, Baroul București a încheiat etapa a II-a a Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!” (FAST), derulat pe parcursul a patru săptămâni în capitală.

            Evenimentul a fost marcat printr-o festivitate ce a avut loc la sediul Baroului București, în data de 24.11.2022, în prezența Decanului Baroului București, av. Dr. Ion Dragne, a Prodecanului Baroului București av. Daniel Fenechiu, a întregii echipe de organizare, coordonată de av. Silvana Racoviceanu și a avocaților voluntari în proiect.

            Programul a cuprins și organizarea unui concurs adresat elevilor, ce a constat în Afișe cu tema „Avocatul, prietenul meu” sau eseuri intitulate „Scrisoare pentru Avocatul meu”. Astfel, festivitatea de închidere a proiectului a permis realizarea unei expoziții în locația destinată dezbaterilor, desenele putând fi admirate de către toți cei prezenți. Prin intermediul premiului acordat, stabilit tematic, un număr de 28 de elevi din clasele gimnaziale și 28 de elevi din clasele liceale, în calitate de câștigători, vor putea participa ca „actori” direct implicați în cadrul a două procese simulate, desfășurate în sediul Palatului de Justiție din București, sub directa coordonare a avocaților, a unor procurori și / sau judecători.

            Prin decizia Coordonatorului de proiect, în scopul protejării drepturilor și intereselor minorilor, eseurile nu vor fi publicate, acestea conținând elemente de violență extremă sau posibile date de identificare a unor probleme din viața acestora de natură a le prejudicia imaginea sau interesele în mediul social individual.

            Un număr majoritar de eseuri reflectă fapte posibil reale sau imaginare caracterizate prin agresivitate sau violență fizică, verbală, psihologică și socială, prezente frecvent în viața școlară / socială sau de familie a minorilor. Într-o notă similară, desenele transmit imaginea avocatului ca o formă de „protector” în fața violenței. 

            Pe parcursul a patru săptămâni, elevii claselor V – XII din unitățile de învățământ au beneficiat de posibilitatea unui dialog direct cu profesioniști ai Dreptului pornind de la conceptul unor cursuri interactive, care încurajau dezbaterea directă asupra aspectelor care îi preocupă pe adolescenți.

            Programa stabilită a cuprins noțiuni de infracționalitate privind violența fizică, fapte cu caracter sexual, bullying, trafic de droguri, dar și noțiuni privind libertatea de exprimare, dreptul de autor, contractul de muncă, drepturile animalelor.

            Întâlnirea avocaților voluntari în cadrul festivității de finalizare a proiectului a permis dezbaterea concluziilor acestora asupra interacțiunii cu elevii, asupra nevoilor acestora, astfel cum au fost percepute de prefesioniști ai domeniului neimplicați direct, în mod curent, în actul de învățământ. 

            Proiectul „Fii Avocat în Școala Ta!” este cea mai amplă  campanie de responsabilitate socială  în domeniul educației juridice non formale  la nivel preuniversitar,  la care participă avocați voluntari din toate cele 42 de barouri. Dar și cel mai mare proiect de publicitate profesională, derulat de Uniunea Națională a Avocaților din România în ultimii 20 ani.

            La nivelul Baroului București au fost integrate 118 unități de învățământ, 846 de clase, respectiv aproximativ 25.000 de elevi.

            În numele Președintelui UNBR, av. Traian Briciu, al Decanului Baroului București av. Ion Dragne, al Prodecanului Baroului București, av. Daniel Fenechiu, al Coordonatorului de proiect av. Silvana Racoviceanu dar și al întregii echipe de organizare reiterăm sentimentul de recunoștință față de cei 248 de avocați ai Baroului București care și-au pus timpul la dispoziție în derularea acestui program și apreciem deschiderea manifestată de reprezentanții Ministerului Educației, ai Ministerului Justiției, ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București și cadrelor didactice din unitățile de învățământ. 

            Avem convingerea că dezvoltarea unei culturi juridice accesibile copiilor și tinerilor presupune promovarea valorilor democratice ale societății  – egalitatea în fața legii, sentimentul dreptății,  respectul față de ceilalți – acestea fiind intrinsec legate de lege.

 

Decan Baroul București

Av. Ion Dragne

Coordonator FAST Baroul București

Av. Silvana Racoviceanu

GALERIE FOTO >>>>>>CLICK AICI<<<<<<<