INFORMARE AVOCATI CU PRIVIRE LA INTALNIREA ICCJ-UNBR-BAROUL BUCURESTI DIN 13.11.2019

Wednesday, 20 November 2019

La data de 13.11.2019 a avut loc o intalnire informala la sediul InalteiCurti de Casatie si Justitie, la invitatia doamnei judecator Corina Corbu, Presedintele ICCJ, cu reprezentantii UNBR si ai Baroului Bucuresti. 

La intalnire au participat:

  • Din partea InalteiCurti de Casatie si Justitie:

Presedinte ICCJ - doamna Corina Corbu

Vicepresedinte ICCJ – domnul Iulian Dragomir

 

  • Din partea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania:

Presedinte – domnul Traian Briciu

Vicepresedinte – domnul Daniel Fenechiu

 

  • Din partea Baroului Bucuresti:

Decan – domnul Ion Dragne

Prodecan – doamna Flavia Teodosiu

 

In cadrul intalnirii s-au purtat discutii asupra urmatoarelor problematici:

  1. Relocarea spatiului pus la dispozitie avocatilor de catre ICCJ de la etajul 1 si mezanin, la parter, in locatia actuala a postei sau in fosta camera a avocatilor pe care am detinut-o pana in anul 2010. Urmare a discutiilor purtate, s-a stabilit sa se comunice o decizie cu privire asupra spatiului mai adecvat pentru avocati;
  2. Am fost informati de catre doamna Presedinte asupra progreselor facute cu privire la implementarea dosarului electronic, procedura demarata deja de catre ICCJ si care va fi functionala, cel mai probabil, la inceputul anului viitor. Cu privire la acest punct, am fost informati, totodata, ca sectia de contencios administrative si fiscal nu va beneficia inca de dosarul electronic, datorita volumului foarte mare de documente care trebuie scanate. Aceasta sectie va beneficia de dosarul electronic intr-o etapa ulterioara. Reprezentantii UNBR si ai Baroului Bucuresti si-au exprimat disponibilitatea de a gasi solutii si a propus contactarea serviciilor unor colaboratori-in special student de la Facultatea de Drept care sa ajute la scanare.
  3. S-a pus in discutie intocmirea unei liste cu avocatii care detin certificate ORNISS, astfel incat instant sa dispuna de un numar de avocati care sunt disponibili pentru a participa la diverse procedure unde este necesara certificarea ORNISS. In acest sens, domnul avocat Traian Briciu, Presedintele UNBR a spus ca va intocmi o lista si o va pune la dispozitia ICCJ, dupa ce va primi acordul avocatilor in cauza.
  4. S-a pus in discutie si problema aparuta in practica, in salile de judecata, cu privire la asa numitul “avocat de serviciu”, situatii in care instant numeste in mod direct un avocat din oficiu care se afla in sala, in diverse cauze, aspect care nu este conform cu  dispozitiile Legii 51/1995, motiv pentru care reprezentantii Baroului au solicitat incetarea unei asemenea practici;
  5. S-a pus in discutie si s-a admis intocmirea unei liste cu avocati de permanenta de la SAJ, lista pe care o va intocmi Baroul Bucuresti si o va pune la dispozitia ICCJ;
  6. S-a solicitat de catre Baroul Bcuresti,iar reprezentantii ICCJ, au fost de acord sa se implementeze o practica in care onorariile avocatilor din oficiu sa nu mai fie reduse, iar la data prezentarii avocatului ales in cauzele penale sa inceteze imputernicirea avocatilor din oficiu, conform legii 51/1995 si a Codului de Procedura Penala, iar acestia sa nu mai fie mentinuti in cause alaturi de avocatii alesi, asa cum se intampla preponderant acum. Aceeasi problema a reducerii onorarilor s-a pus si in legautra cu cauzele civile, urmand ca problema sa fie discutata la nivelul conducerii ICCJ, astfel incat, judecatorii sa nu mai reduca in mod arbitrar onorariile avocatilor.
  7. Totodata, s-a pus in discutie si s-a agreat ca atunci cand sunt cauze cu mai multe parti, in dosare penale, sa fie desemnat cate un avocat din oficiu pentru fiecare parte.
  8. S-a pus in discutie si problema scaunelor/bancilor avocatilor din salile de judecata, care ar trebui sa fie mai comode, cel putin la nivelul celor alocate parchetului. La fel si, la solicitarea reprezentantilor Baroului, sa fie instalate microfoane la mesele allocate avocatilor in toate salile de judecata, astfel incat avocatii sa isi poata sustine pledoariile de la masa alocata avocatilor.
  9. S-a cazut de comun acord de catre toate partile asupra necesitatii intierii de conferinte pe teme juridice, la care sa participle judecatori, procurori si avocati in idea punerii de acord atat asupra elementelor importante din practica si teorie, cat si asupra jurisprudentei.

Partile si-au manifestat, in final, dorinta de a continua si dezvolta dialogul institutional, in vederea bunei infaptuiri a actului de justitie, in conditiile in care rolul avocatului este deosebit de important in acest sens.

 

Avocat Ion Dragne

Decanul Baroului Bucuresti