Mesajul Decanului Baroului Bucuresti cu prilejul sarbatoriri Zilei Justitiei

Wednesday, 04 July 2012

Mesajul Decanului Baroului Bucureşti cu prilejul sărbătoririi "Zilei Justiţiei"- Palatul de Justiţie 1 iulie 2012

Aşa cum arăta un eminent jurist al secolului XVII, avocatura este la fel de veche ca magistratura , la fel de nobilă ca virtutea şi la fel de necesară ca justiţia.
Sărbătorirea "Zilei Justiţiei" îmi oferă prilejul să evidenţiez eforturile depuse de Baroul Bucureşti în vederea stabilirii unor relaţii corespunzătoare între magistraţi şi avocaţi. Ca răspuns la provocările generate de unele atitudini descalificante manifestate în actul de justiţie, Baroul Bucureşti a încheiat un Protocol cu Curtea de Apel Bucureşti, menit să înlăture asemenea practici.
În acelaşi context, evidenţiez "Protocolul privind colaborarea dintre Consiliul Superior al Magistraturii şi Uniunea Naţională a Barourilor din România".
Pentru aceeaşi identitate de raţiune, "Acordul cadru de colaborare între Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor şi Institutul Naţional al Magistraturii" a permis intensificarea activităţii de pregătire profesională continuă a avocaţilor.
Nu pot să omit, punerea la dispoziţia Baroului Bucureşti a unui număr de săli pentru desfăşurarea în bune condiţii a cursurilor de pregătire profesională a avocaţilor de către conducerea Curţii de Apel Bucureşti.
Demn de remarcat este colaborarea dintre Institutul Naţional al Magistraturii şi Uniunea Naţională a Barourilor din România în privinţa asigurării unor stagii practice de către Auditorii de Justiţie ai Institutului Naţional al Magistraturii în cadrul a 38 de forme de exercitare a profesiei de avocat.
Pe o piaţă în care cererea de servicii judiciare este limitată, concurenţa între avocaţii Baroului Bucureşti devine acerbă.
Criza actuală reprezintă o provocare pentru membrii Baroului Bucureşti care sunt obligaţi să se adapteze noilor realităţi.
Ca efect al aplicării Noului Cod Civil, prestaţiile avocaţiale se vor înmulţi. Analiza instituţiilor noi referitoare la logodnă, patrimoniul de afectaţiune, regimul matrimonial, fiducia, promisiunea de împrumut, promisiunea de a contracta în materia donaţiei, reprezintă o preocupare majoră pentru avocaţii Baroului Bucureşti.
Impactul Noului Cod Civil asupra legislaţiei profesiei de avocat, presupune pentru organele profesiei, modul în care sunt aplicate măsurile legale privind patrimoniul de afectaţiune, mandatul profesional al avocatului şi activităţile fiduciare de către avocat.
Doresc, în viitor, stabilirea unor relaţii profesionale corespunzătoare normelor în vigoare între avocaţi şi magistraţi.